Pyometra KucingSemalam Fabulouse Vanilla a.k.a KAKAK baru sahaja selamat di spaykan kerana mngidap PYOMETRA. Seksa sungguh melihat keadaan kakak.Selama sebulan, kami igt kakak bunting. Keadaan kakak mcm kucing bunting.Walaupun last week Kakak telah dijab dengan antibiotik dan dgn harapan akn sembuh ttapi peluang sangat tipis. Rahim kakak membengkak besar mengandungi nanah. Rahim dan smua tpaksa dibuang dan dispay. Alhamdulilah kakak selamat dan telah berada dirumah. Moga sedikit info ini dapat memberikan kita pendedahan kepada penyakit yang jarang berlaku ini. Jika kucing anda mempunyai tanda2 sedemikian, sila terus bawa ke doctor yang BERTAULIAH... jgn pertaruhkan nyawa kucing anda... 

Pyometra Kucing

Dari segi yang paling mudah, pyometra jangkitan dalam rahim. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes-kes pyometra lebih sukar untuk mengurus daripada jangkitan rutin.

Tersebar luas
Penyakit ini tidak berlaku dalam kucing yang telah spayed (kecuali bahagian uterus adalah tidak dikeluarkan). Ia mungkin berlaku di kalangan golongan muda kepada kucing pertengahan umur Walau bagaimanapun, ia adalah yang paling biasa dalam kucing lebih tua daripada usia lima tahun. Selepas bertahun-tahun kitar estrous tanpa mengandung, dinding rahim mengalami perubahan yang menggalakkan penyakit ini.Masa biasa untuk pyometra berlaku kira-kira 1-2 bulan berikut estrus.

Tanda-tanda klinikal
Tanda-tanda klinikal bergantung kepada sama ada atau tidak serviks terbuka. Jika ia dibuka, nanah akan mengalirkan dari rahim melalui faraj ke luar. Ia boleh diperhatikan pada kulit atau rambut di bawah ekor atau ke atas katil dan perabot yang di mana kucing yang telah dibentangkan, namun, sifat berpilih-pilih kucing biasanya menyebabkan dia untuk membersihkan menunaikan sebelum ia boleh dilihat. Ini biasanya melarang pemilik daripada melihat menunaikan. Demam, lesu, tiada selera makan, dan kemurungan boleh atau tidak boleh hadir.Jika serviks ditutup, nanah yang membentuk tidak mampu untuk mengalirkan ke luar. Ia mengumpul dalam proses menggelembung rahim yang menyebabkan abdomen. Bakteria mengeluarkan toksin yang diserap ke dalam peredaran. Kucing ini sering menjadi teruk sakit dengan cepat. Mereka anorectic, sangat tidak bermaya, dan sangat tertekan. Muntah-muntah atau cirit-birit boleh hadir.Toksin yang dikeluarkan oleh bakteria rahim memberi kesan kepada keupayaan buah pinggang untuk mengekalkan bendalir. Peningkatan pengeluaran air kencing berlaku, dan kucing minum jumlah air yang meningkat. Ini berlaku di kedua-dua pyometra terbuka dan tertutup serviks.

Punca
Jangkitan pada lapisan uterus ditubuhkan sebagai hasil daripada perubahan hormon. Estrus berikut ("panas"), tahap progesteron masih tinggi untuk 8-10 minggu dan menebalkan lapisan rahim sebagai persediaan untuk mengandung. Jika kehamilan tidak berlaku untuk beberapa kitaran estrous, lapisan terus meningkatkan ketebalan sehingga sista terbentuk di dalamnya. Lapisan yang menebal, dan fibrosis merembeskan cecair yang mewujudkan persekitaran yang ideal, di mana bakteria boleh berkembang. Selain itu, paras progesteron yang tinggi menghalang keupayaan otot di dinding rahim kontrak.

Sebab-sebab lain
Penggunaan ubat progesteron boleh menyebabkan pyometra. Di samping itu, estrogen akan meningkatkan kesan progesteron pada rahim. Dadah yang mengandungi kedua-dua hormon digunakan untuk merawat keadaan tertentu sistem pembiakan.

Kemasukan Bakteria ke Tract Reproduktif
Serviks adalah pintu masuk ke uterus. Ia masih ketat ditutup kecuali semasa estrus. Apabila ia dibuka, bakteria yang biasanya dijumpai dalam faraj boleh memasuki rahim dan bukan mudah. Jika rahim normal, alam sekitar tidak sesuai untuk survival bakteria; Walau bagaimanapun, apabila dinding rahim menebal dan fibrosis, sempurna syarat-syarat yang wujud untuk pertumbuhan bakteria. Di samping itu, apabila keadaan yang luar biasa ini wujud, otot rahim tidak dapat kontrak dengan betul. Ini bermakna bahawa bakteria yang memasuki rahim tidak boleh dibuang.

Diagnosis
Kucing yang dilihat pada peringkat awal penyakit ini mungkin mempunyai lelehan sedikit dan menunjukkan tiada tanda-tanda penyakit yang lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan kucing dengan pyometra tidak dilihat sehingga kemudian penyakit itu. Mana-mana kucing yang terlalu sakit perempuan yang meminum jumlah peningkatan air dan tidak pernah spayed sentiasa disyaki mempunyai pyometra. Hal ini terutama berlaku jika terdapat lelehan atau pembesaran abdomen.Cats dengan maju pyometra mempunyai ketinggian yang ketara bilangan sel darah putih dan selalunya mempunyai ketinggian globulins (sejenis protein yang dihasilkan oleh sistem imun) dalam darah. Air kencing boleh menjadi sangat cair akibat kesan toksik bakteria pada buah pinggang. Walau bagaimanapun, semua ini tidak normal boleh hadir dalam mana-mana kucing dengan jangkitan bakteria utama.Jika serviks ditutup, radiographs (x-ray) abdomen biasanya akan mengenal pasti rahim yang diperbesarkan. Jika pangkal rahim terbuka, biasanya akan ada apa-apa pembesaran minimum rahim bahawa gambar foto sinaran rentgen tidak akan muktamad. Suatu pemeriksaan ultrasound juga boleh membantu dalam mengenal pasti rahim diperbesarkan dan membezakan bahawa daripada kehamilan biasa.

Rawatan
Rawatan pilihan adalah pembedahan membuang rahim dan ovari. Ini dipanggil ovariohysterectomy ("memandulkan"). Kucing yang didiagnosis pada peringkat awal penyakit yang sangat baik calon pembedahan. Pembedahan adalah lebih rumit daripada memandulkan rutin kerana yang sangat besar, berisi nanah-rahim mesti dikeluarkan dengan pecah. Pemulihan juga lebih rumit. Cecair intravena sering diperlukan sebelum dan selepas pembedahan; antibiotik diberikan selama 1-2 minggu.

Bukan pembedahan Therapy
Terdapat satu pendekatan perubatan untuk merawat pyometra. Prostaglandin adalah sekumpulan hormon yang mengurangkan tahap darah progesteron, berehat dan membuka pangkal rahim, dan kontrak rahim untuk mengusir bakteria dan nanah. Mereka boleh digunakan untuk merawat penyakit ini, tetapi mereka tidak sentiasa berjaya, dan mereka mempunyai beberapa batasan yang penting.1.Kesan sampingan menyebabkan keresahan, kembang-kempis, muntah-muntah, membuang air besar, air liur dan perut sakit. Kesan-kesan sampingan yang berlaku dalam tempoh kira-kira 15 minit suntikan dan berlangsung selama beberapa jam. Mereka menjadi progresif sederhana dengan setiap rawatan berturut-turut.2.There ada peningkatan klinikal selama kira-kira 48 jam jadi kucing yang sakit tenat adalah calon-calon yang miskin.3.Because mereka kontrak rahim, ia tidak mustahil untuk rahim pecah dan jangkitan tumpahan ke dalam rongga abdomen. Ini adalah yang paling mungkin berlaku apabila serviks ditutup.Terdapat beberapa statistik yang penting yang anda perlu tahu tentang borang ini rawatan:1. Kadar kejayaan untuk merawat terbuka serviks pyometra ialah 75-90%.2.The kadar kejayaan untuk merawat ditutup-serviks pyometra ialah 25-40%.3.The kadar berulangnya penyakit ini ialah 50-75%.Peluang 4.The pembiakan berjaya berikutnya adalah 50-75%.

Prognosis
Kucing yang mempunyai pembedahan dijangka pemulihan sepenuhnya melainkan mereka yang tidak dirawat sehingga jangkitan telah merebak secara meluas ke seluruh badan (septisemia). Kucing yang dirawat dengan terapi prostaglandin amnya pulih; Walau bagaimanapun, jika itu bentuk rawatan tidak berjaya, pembedahan adalah pilihan.Peluang berjayanya rawatan tanpa pembedahan atau rawatan prostaglandin (iaitu, hanya dengan antibiotik) adalah sangat rendah. Jika rawatan tidak dilakukan dengan cepat, kesan-kesan toksik dari bakteria akan membawa maut. Jika serviks ditutup, ia juga mungkin bagi rahim pecah, melimpah jangkitan ke dalam rongga abdomen.Ia boleh mebawa maut.Fabulous Pets House @ Puchong Utama

Post a Comment